Postat av Niclas 2017-02-23

Klona bröderna Johansson!

Det blev totalt kaos strax innan start av V86-6 på Solvalla ikväll. Anledningen? Kuskarna hade upptäckt flera hål på innerspår i sista kurvan! Man försökte att rädda banan genom att fylla på nytt material, men det hjälpte inte och lösningen fick bli en rad med röda vägarbetskoner istället. Dessa medförde att bl.a Lorina Citron blev vettskrämd i den kurvan och galopperade bort sig. En jätteskandal givetvis!

Hur kunde det här hända? Givetvis var det snön som föll inatt som var den stora boven. Men man gjorde ingenting under snöfallet på Solvalla. Kl 11 såg banan ut så här:

solvalla-snoNär det slutat snöa började man arbeta med banan och fick till den bra, men när det senare under kvällen började regna, då gick det inte längre och banan gav med sig.

I lördags, på Axevalla, körde man V75 och även där var banan hårt diskuterad. Här var det dock tjällossning och plusgrader som hade ställt till det och på vissa håll var banan riktigt dålig, på gränsen till farlig. Man försökte jobba med banan så gott det gick och det blev ju tävlingar till slut, men till vilket pris? Favoriten i V75-1, Calypso Am, ådrog sig en gaffelbandsskada och är borta minst 7-8 månader från tävlingsbanorna. Så långt ska det inte få gå!

Jag såg en intervju med Håkan B Johansson, banmästare på Halmstad och erkänd som Sveriges bästa i den grenen. Han ansåg att man skulle skrapat av hela ytlagret på Axevalla, lagt på nytt, kruttorrt ytlager och därefter finslipat banan efter konstens alla regler. Nu gjorde man inte detta och därmed blev inte banan bra.

Tänk om Nuncio blivit skadad i lördags, vilket liv det hade varit då!

Eftersom en människa inte kan vara på mer än ett ställe åt gången, kan vi inte klona bröderna Johansson istället då? De behövs på i stort sett varje bana i Sverige, för de är de enda som kan presentera en bra banan året runt, oavsett vilket väder det är. Eller ska vi behöva ha varningsskyltar på banorna i fortsättningen?

vagarbete