Postat av Niclas 2016-10-16

Vassa insatser och lite mer ATG-kritik

Under helgen har det varit rena travpropagandan på banorna. Vilka fantastiska lopp vi och hästar vi har fått se! Det har varit travporr på hög nivå och vi börjar med det som hände i fredags...

För då kördes Europaderbyt på Vincennes. Fem franska fyraåringar mot sex svenska och en Italien-född men svensktränad häst. Och vilket lopp det blev! Trots regn och en kladdig bana var tempot högt från början. Tobin Kronos kördes till ledning efter en bit och fick nästan direkt Readly Express på utsidan. Dessa två stod sedan i en klass för sig och lämnade övriga fältet med 30-40 meter. Precis när man trodde att Readly Express skulle ge sig, sög han tag i bettet och borrade ner sig ytterligare och tog sig förbi Tobin Kronos kort före mål. Båda dessa två svarade för enorma prestationer och visade folk varför man älskar travsporten.

readly-express-tobin-kronosBakom dessa två var den svenska dominansen total. De sex första i mål är svensktränade och fem av dessa fick pengar. In Vain Sund spurtade vasst som trea efter en sen lucka, Nappa Scar gjorde det jättebra som fyra och Breidabliks Nubbe knep sistapengen som femma. Storslam!

 

Sen fortsatte härligheterna på Åby under lördagen. I Sto-SM vann Jetset efter att tidigt körts till ledningen, släppt till favoriten Some Summit och sedan blåst förbi denne via open stretch. När Jetset får såna lopp är hon svårstoppad, men hur hade loppet sett ut om Playing Tua inte galopperat från start? Det får vi aldrig reda på, men jag tror att det blivit en annan ordningsföljd i mål.... Men ingen skugga över Jetset! Some Summit då? Hon gjorde det väl bra, men var nog lite missgynnad av att inte ha startat på två månader.

jetset-sto-sm

I SM var Mosaique Face ganska klar favorit, vilket enligt mig var väldigt konstigt. Visst, han var bra senast när han gick i dödens mot Nuncio, men Mosaique Face har bara en seger i år - ett uttagningslopp till Olympiatravet i april mot sämre motstånd. Nu fick Mosaique Face planenligt ta över ledningen efter ett tag och fick sedan bestämma tempot efter behag. Ivar Sånna attackerade hastigt från tredje ytter med 600 kvar, gick ner i rygg på Mosaique Face och sprintade sedan ifrån till en lätt seger över upploppet.

ivar-sanna-smIvar Sånna, som såldes till Norge i slutet av förra året, har haft stora problem i sitt nya hemland, men efter en lyckad halsoperation i våras är han nu äntligen på väg tillbaka mot toppen. Mosaique Face däremot, verkar ha blivit märkt av alla de tuffa loppen han utsatts för under året och hans vinnarskalle har försvunnit...

 

I USA avgjordes senare under lördagskvällen det sk VM-loppet, eller International Trot som det egentligen heter. VM kan man knappast kalla det, då de flesta bästa hästarna i världen inte var med. Vann gjorde hur som helst Resolve med Åke Svanstedt på nytt världsrekord på 800-metersbana, 11,5/2011a. Även här höll sig flera svenska ekipage framme - Oasis Bi blev tvåa, On Track Piraten blev fyra och Explosive De Vie blev femma. Men det är inte kul att se drivningarna "over there"..

Det var de roliga, positiva nyheterna. Nu till lite mer tråkigare grejer...

belgienDen här flaggan engagerar många travspelare just nu. Belgien har de senaste månaderna dränerat de flesta streckspelen och kammat hem flera storvinster. Det senaste exemplet inträffade i onsdags då det trots en svår avslutning inte blev mer än 41.000:- för åtta rätt på V86. Det på en rad som borde betalat ca 120.000:- istället! Twittersignaturen @Viroid driver en egen blogg, http://travsiffror.se/ och där har han sammanställt hur man räknat ut just detta: http://travsiffror.se/korta-notiser-per-den-14e-oktober/

ATG har här hamnat i samma problem som man gjorde med Sydafrika, Tasmanien, USA och Österrike för något år sedan. Inte fan sitter det en massa belgare och slår de svenska spelarna med längder hela tiden? Nej, är helt solklart svenska spelare som går in tungt på toton och får tillbaka en vis procent på sin insats, sk rakeback, oavsett hur spelen än går. ATG blundar för det hela och vill ha bevis först, innan de gör något åt det. Problemet är att innan de bevisen kommer fram kan det vara för sent redan. Spelarna, de vanliga svenska som spelar på ATG, kommer till slut få nog och då ligger ATG återigen illa till.

Hur kan man då stoppa detta? En enkel lösning finns, stoppa alla utländska bolag från att spela till våra stora streckspel och öppna istället upp ATG och låt alla spela där istället. På så sätt får ATG kontroll på hur spelen går till och ser direkt ifall det är något fult spel. Men det kommer förmodligen inte att hända, ATG är nog mer rädda för vad det kan kosta att riva upp dessa avtal. Men ska man rädda sporten och spelet i Sverige, är det nog en väg man är tvungen att gå...

Jag skrev på Twitter tidigare idag att man kanske skulle starta en bojkott mot ATG om Belgien fortsätter att vinna stort. En sådan bojkott är naturligtvis omöjlig att genomföra, det fattar jag också, men av gensvaret att döma så är det kanske ingen dum idé ändå...

Det här är mina ord och mina tankar. Jag kan ha fel och du som läser har säkert en annan uppfattning om det hela. Skriv gärna en kommentar i god stil så kan vi kanske ha en vettig konversation?

Nu blickar vi framåt mot en ny travvecka!